Käytiin Kaisa Hilskan paimennus-opissa Rymättylässä. Tällä kertaa oli Awan vuoro päästä mukaan. Fiukun kanssa ollaan muutaman kerran käyty kokeilemassa paimennusta, mutta ei voi sanoa, että mitään osaisin lajista. Awa ei ole nähnyt lampaita aiemmin, eli reaktiot oli arvailujen varassa.

Ensimmäinen osio: Pyörö-aitaus

Lampaat olivat aitauksessa. Me kierrettiin ensin ulkopuolella muutama kerta, että Awa tottuisi lampaisiin ja samalla nähtiin ensireaktiot. Awa oli hyvin kiinnostunut, haukkui lampaille jonkun verran.

Sitten päästiin aitaukseen. Tarkoitus oli harjoitella oikeaa ja vasenta kaarta, sekä ajamista. Käveltiin siis Awan kanssa aidan viertä, niin että Awa oli aidan puolella. Jonkun verran sallittiin haukkumista. Veto oli ok, jos se suuntautui oikein - jos taas Awa yritti kiilata mun eteen, niin piti reagoida. Ohjeita oli vähän, mutta silti tuntui, että oli liian monta liikkuvaa osaa, oli tosi vaikeaa reagoida oikea-aikaisesti kaikkeen ja vielä oikealla reaktiolla ;) . Saatiin kuitenkin ihan kelvollinen alku aikaiseksi.

Muutama "ajo" kokeiltiin myös. Eli ensin Awa piti käskeä maahan (pysäyttää) ja sitten siitä suoraan kohti lampaita aja-käskyllä. Saatiin kyllä lampaat liikkeelle pienen säädön jälkeen, mutta tästä jäi kuitenkin vähän epämääräinen fiilis.

Toinen osio: Lammaspujottelu

Pellolla oli kolme siivekettä, joiden ympäri piti lampaat saada pujoteltua. Tämä sujui ihan kohtalaisen hyvin, molemmilla kerroilla osa lampaista harhautui siivekkeen väärältä puolelta ja toisella kertaa ne karkasivat portille, kun kokeilin toisenlaista lähestymistapaa, kuin ekalla kerralla. Pahuksen vaikeaa, mutta tosi hauskaa =) !

Kolmas osio: Tasapainopiste

Lampaat olivat pienessä pyörö-häkissä turvassa ;) . Meidän piti kiertää häkkiä ympäri sen ulkopuolella ja tarkoitus oli, että Awa olisi kiertänyt aina häkin vastakkaiselle puolelle, missä mä olin ja hakenut tasapainopisteen.

Ensimmäinen harkka oli siis, että Awa lähtisi kiertämään häkkiä yksin. Pienen yrityksen jälkeen se onnistui. Sitten Awan olisi pitänyt hakea tasapainopiste, mutta ei malttanut millään, kun lampaat oli niiin kivoja. Eli mun piti auttaa pysäyttämällä Awa käskyllä pisteen kohdalla. Toooosi helppoa 8) ... Muutaman kerran saatiin homma onnistumaan :) .

Sitten harkattiin vielä hakukaarta, eli Awa jäi odottamaan vähän matkan päähän häkistä ja mä olin puolessa välissä niin, että Awa näki lampaat. Siitä sitten käskytin Awan oikeaan suuntaan kaarelle ja taas haettiin tasapainopistettä. Kaarelle lähtö onnistui joka kerta, mutta tasapainopiste on vielä hakusessa.

Alla videoita, yksi per osio. Pujottelu on vähän sumea, mutta kyllä siitä koiran ja lampaat erottaa ;) .

AwanPaimennus1808.jpg
Awan paimennus 1.8.08